Moeten we stoppen met het gebruik van WhatsApp?

WhatsApp ligt dit jaar al verschillende malen onder de loop bij de Europese Unie en dat is niet zomaar! Hoorden we in het verleden vaak verhalen over Chinese Apps als TikTok en over afluister praktijken via dergelijke Apps, nu is het vooral WhatsApp dat de laatste tijd in het nieuws is. In de meeste gevallen over de privacy van gebruikers. De vraag is of het wel handig is om WhatsApp te blijven gebruiken.

.

Wat is er aan de hand?

Whatsapp werd in 2014 door Facebook gekocht voor 19 miljard dollar. De gedwongen afslanking is het gevolg van aanklachten tegen Facebook van toezichthoudende en justitiële autoriteiten in de Verenigde Staten. Het opknippen van het socialmediabedrijf zou de straf zijn voor jarenlang machtsmisbruik. Daarnaast is ook Instagram inmiddels in handen van Facebook. Daarmee heeft Facebook wel heel veel gegevens in handen.

Facebook heeft in het verleden bewezen dat ze het niet altijd even nauw nemen met de regels omtrent privacy. Zo was er natuurlijk de grote rel over de beïnvloeding van kiezers tijdens de verkiezingen in de verenigde staten. Hierbij had een bedrijf via Facebook alle gegevens van burgers in handen. Ook WhatsApp lijkt nu deze kant op te gaan.

Onlangs kreeg WhatsApp al 225 miljoen euro boete opgelegd (zie: RTL NIEUWS)

Algemene Voorwaarden

De grootste problematiek ligt momenteel in de algemene voorwaarden van WhatsApp. Deze hebben ze op 15 mei in werking laten treden. Sinds februari waarschuwt WhatsApp gebruikers al dat er nieuw privacybeleid aan komt, dat op 15 mei is in gegaan. Daarmee neemt WhatsApp een behoorlijke stap terug. Het nieuwe beleid houdt in dat chatlogs van bedrijven worden opgeslagen en bewaard op Facebook-servers. Heel wat gebruikers dreigden op te stappen.

Twee versies van nieuwe voorwaarden

Er zijn als het ware twee versies van de voorwaarden: eentje voor gebruikers binnen de EU en een voor alle overige gebruikers. In de versie voor binnen de EU verandert er weinig: WhatsApp omschrijft hoe bedrijven hun chats kunnen beheren via Facebook-tools en de chatapp geeft meer info over de werkwijze hoe WhatsApp data verwerkt. In de versie buiten de EU wordt er meer informatie met Facebook gedeeld, zoals je telefoonnummer. Maar in de praktijk vragen Security experts zich toch af of dit allemaal wel zo werkt. Wat gebeurd er als je op vakantie gaat naar een land buiten de EU? Daarnaast is het ook moeilijk om 2 van deze algemene voorwaarden technisch gezien te blijven handhaven.

Zakelijk versus Privé

Er lijkt niks op tegen om privé gezien WhatsApp te blijven gebruiken voor alle group chats met vrienden, en familie. Maar zakelijk gezien zou dit zomaar eens een behoorlijke bedreiging kunnen worden.

WhatsApp heeft op 7 september laten weten dat ze inmiddels externe medewerkers mee laten lezen in Chats, foto’s en video’s. (bron: RTL NIEUWS)

Het meekijken door externe medewerkers is een behoorlijke schending van het privacy beleid binnen bedrijven. Zeker als medewerkers onderling praten over klanten via de WhatsApp dienst, sturen van login gegevens etc. Maar bedenk ook dat onderling contact met een klant al gelezen kan worden. Een externe medewerker bij WhatsApp zou dit kunnen lekken en dan is de schade niet te overzien!

Deel nooit gevoelige informatie via WhatsApp!

Even snel het contract van de klant via WhatsApp versturen of de login gevevens voor de mail van een medewerker WhatsAppen. Het is not done!

WhatsApp mag namelijk alle gegevens volgende de algemene voorwaarden gebruiken voor “Verbetering van de dienstverlening en delen met partners zoals Facebook.

Privé even een foto van de hond of kat zenden naar je moeder lijkt dus geen probleem. Maar zakelijk gezien zitten er toch behoorlijk wat risico’s aan vast.