Afscheid nemen van PHP 7.X

De developers van PHP hebben op 28 november 2022 afscheid genomen van de php versie 7. Inmiddels is dit product EOL, End Of Life, geworden. Daarbij kijken de ontwerpers van PHP niet meer naar lekken of beveiligingsproblemen die er zijn of eventueel later kunnen optreden. PHP 7 is daarbij dan ook een product waar je als webmaster zo snel mogelijk afscheid van moet nemen, maar kan dat wel?

WordPress en haar plug-ins

WordPress zelf is inmiddels al een jaar lang voorbereid op de nieuwere versies PHP 8.0 / 8.1 en ook versie 8.2. De ontwikkelaars van grotere of betaalde plug-ins van WordPress zijn inmiddels ook al grotendeels klaar voor de nieuwe PHP versies. Maar de kleinere ontwikkelaars niet of ze hebben besloten om de plug-in niet meer te upgraden. Daarbij ontstaan er op kortere en langere termijn problemen met websites. Zo kan het zijn dat een bepaalde plug-in straks alleen op php 8.x werkt en niet meer op 7.x terwijl een andere plug-in juist niet op de nieuwere php versies kunnen werken. Dit is meestal een behoorlijke opgave voor webmasters. Soms is het probleem groter en zitten de problemen in het WordPress Thema… Dan zou je de site opnieuw moeten bouwen of een ander thema moeten instellen. Daar kan Hosting Katwijk natuurlijk bij helpen. Meestal is de oplossing: ” laat nog maar even staan op PHP 7.X” anders werkt een belangrijke plug-in niet goed meer.

Consequenties

Daarbij verkies je de plug-in boven de veiligheid van je website. Dat kan grote consequenties met zich meebrengen. Doordat beveiligingsproblemen en lekken in de oude versies van PHP niet meer verholpen worden, kan het op ten duur zo zijn dat je website gehackt zal worden of erger nog, belangrijke gegevens van klanten op straat komen te liggen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Woocommerce of andere webshops die de klantgegevens opslaan in je WordPress database. Als deze gegevens op straat komen dan heb je een probleem met de AVG en moet je een datalek melden bij de autoriteit persoonsgegevens. Als het veel data is en ook persoonsgegevens bevat kan dat ook nog eens uitlopen op behoorlijke boetes. De vraag is dus, verkies je de werking van de oude plug-in boven de veilige werking van websites en shops?

Server beveiliging

Hosting Katwijk heeft behoorlijk wat beveiliging ingebouwd dat het hacken van websites moet voorkomen. Zo scannen we dagelijks alle websites op malafide code, bestanden en andere zaken. Zo zorgen we ervoor dat we realtime scanning hebben van netwerkverkeer en data, hebben wij ingebouwde virusscanners die zowel je website als je mail veilig moet houden en updaten we onze servers en je website dagelijks.

Echter is de beveiliging zo sterk als de zwakste schakel. In dit geval is php 7 inmiddels een zwakke schakel geworden. Hosting Katwijk kan de veiligheid van uw website dan ook niet meer garanderen als deze op php 7 draait. Hosting Katwijk kan u helpen om uw website op php 8.x te zetten. Mocht dit problemen geven dan hebben wij experts die tegen betaling naar eventuele problemen kunnen kijken, plug-ins kunnen vinden die eventuele problemen veroorzaken.

Uitschakeling en verantwoordelijkheid

Hosting Katwijk houdt PHP7.4 beschikbaar als allerlaatste versie. Wij zullen deze niet direct uitzetten. Wel willen wij u dringend adviseren om over te schakelen naar een hogere PHP versie om problemen met eventuele CVE (beveiligingsissues) te voorkomen en zo de kans op diefstal van uw gegevens te voorkomen. In alle gevallen is Hosting Katwijk daarvoor niet aansprakelijk indien de oude php actief is of was tijdens deze eventuele hacks

PHP versie zien en verhogen?

In ons customer portal kunt u bij de hosting Accounts doorloggen naar uw persoonlijke server omgeving. Daar vindt u op het hoofdscherm onder uw dashboard de php versie terug. Deze is te vinden onder de tab DEV Tools. Als u dit niet kunt vinden is dat geen probleem. Alle websites die nog op php 7.x werken krijgen van ons afzonderlijk nog een mail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.